Tirgu Frumos, Iasi, RO

Ziua Porumbului - 2018

Pe data de 5 octombrie 2018, a avut loc prima editie a evenimentului "Ziua Porumbului" - Iasi 2018, pe platforma expozitionala a SC AGRO-ILMAR SRL, in colaborare cu ACCPT Iasi  (Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice) si APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania). Pe segmentul de pesticide, partener principal a fost compania Syngenta, iar pe partea de îngrasaminte, compania Cich Navodari. Platforma expozitionala a avut o suprafata totala de 30 ha.

 La eveniment au fost prezentate rezultatele de productie a celor mai importanti 39 de hibrizi de porumb de la cele mai importante companii semincere nationale si internationale cum ar fi: Corteva, Syngenta, Donau Saat, KWS, Caussade Semences, Dekalb şi unităţilor INCDA Fundulea şi SCDA Turda. De asemenea, participantii au putut vedea rezultatele celor două variante de fertilizare, respectiv fertilizarea clasică şi fertilizarea propusă de Cich Năvodari.

Nu avem posibilităţi de irigare, aşa că tot ceea ce s-a realizat a fost exclusiv în urma tehnologiilor, a tehnicii şi, evident, cu testarea diferiţilor hibrizi, unii urmând a se regăsi în zonă şi în următorii ani de producţie, fiindcă au avut rezultate bune, în ambele variante de fertilizare şi în condiţiile climatice provocatoare din acest an. La semănat a fost o extraordinară secetă, ceea ce a reprezentat un prim mare handicap. Apoi au venit ploi abundente şi prelungi, ceea ce a reprezentat o altă provocare. În final, însă, vedem că performanţele în domeniul geneticii şi-au spus cuvântul şi ne bucurăm de recolte bune. A fost primul mare eveniment pe care l-am organizat, am avut emoţii, dar mă bucură faptul că a fost o participare numeroasă şi că a fost o întâlnire profesională reuşită